INFO OM AVHÄMTNING / PLANTLEVERANSER / KONKURS

Vi gör uppdateringar då det kommer någonting nytt att berätta – de nyaste uppdateringarna finns alltid högst upp med datum

  • Ursprungligt meddelande 25 / 5
  • Uppdatering nr 1 på söndagen den 26/5
  • Uppdatering nr 2 på tisdagen 28/5
  • Uppdatering nr 3 på fredagen 31/5  Konkursansökan

SORGENS DAG MED KONKURS PÅ AGENDAN!

Idag den 31 maj är en fruktansvärt tragisk dag – kände bara till slut att det är dags att kasta in handuken nu…

Steg på eftermiddagen in på Gotlands Tingsrätt och bad själv om att få söka Plantgården i konkurs – problemen med odlingen under våren har eskalerat till en ohållbar situation, där jag som ansvarig person inte längre klarar av att styra upp en situation som är mig totalt övermäktig.  

Alla avhämtningar på Gotland och leveranser till fastlandet och Stockholm är inställda pga konkursen.

Det lönar sig INTE att komma till Växthuset – Det är stängt och vi får INTE ge ut plantor. Tyvärr!  Konkursförvaltaren kan se egenmäktigt olovligt intrång som försök till stöld ur konkursbo

Detta är en fruktansvärd kris som drabbat mig och hela min familj, samt alla er fina, underbara kunder, som drömt om och planerat sommarens odlingar och lagt er tillit på Plantgården som odlare och leverantör, i hopp om minst lika fina plantor som vi kunde erbjuda ifjol.  Mina tankar går också självklart till mina varuleverantörer och lokala samarbetspartners.  Hur skall vi orka gå vidare?

Speciellt tungt är det, då jag vet att den utbredda missväxten som drabbat oss högst sannolikt inte är pga en handling som utförts felaktigt eller slarvigt av mig eller personalen, utan det är en faktor X som hittills inte är bekräftad, som ligger bakom denna katastrof. Man står bara handfallen och får ta emot skrällen!

För att lyckas med sådd och plantuppdragning måste ett antal faktorer såsom t.ex. den alstrade värmesumman, vattenkvalitén i vår brunn, näringsämnenas interna balans, den levererade påsjordens egenskaper, frönas kvalitet o grobarhet samt himlens solljus vara i balans med varandra och fungera  samspelt under odlingsprocessen för att man skall få en fin och livskraftig planta.

Hela våren har vi haft stora problem med en eller flera  faktorer  som inte är i balans för att normal groning och tillväxt skall ske. Först 2-3 veckor efter första sådderna började symptom på att något inte funkar helt till hundra uppdagas, men man kan ju inte direkt sätta tummen på vad det kan vara som orsakar ett eventuellt problem. Så man skakar på axlarna och sår om och planterar om, men då det händer samma sak på andra ronden – ja, då har man redan förlorat upp till 6 veckor odlingstid. Det är 1½ månad av våren. Då detta fenomen genomgående drabbar hela odlingen i alla växtkategorier och man till slut inte vet varken in eller ut vad som pågår, så har vi en situation att plantdöden och den svaga tillväxten blir väldigt påtagande.

Eftersom olika prov och analyser gjorts och fortfarande görs för att vi skall få reda på orsaken till  varför denna odlingskatastrof drabbat oss med full kraft denna vår, så kan jag inte på några villkor desto  närmare kommentera vad vi vet i dagsläge, eller vilken felande länk vi letar efter. Men någon eller några faktorer är fullständigt ur balans och jag hoppas att inom kort få ett vetenskapligt förklarat svar på problemen.

Om allting hade fungerat som planerat hade vi öppnat upp en del av växthuset för kunder runt påsk för att sakta hela tiden utöka utbudet av plantor till vi sedan från början av maj hade kunnat köra på för fullt för walk-in kundernas del. Eftersom det totala antalet produkter vi haft som förbeställningsvaror är så stort, så hade vi för hela denna grupp helt enligt ursprungsplanen tänkt ha klart av de mesta produkterna från 15 maj och köra med fullt sortiment från 25 maj.

Men så blev det inte – hela våren har tidsmässigt förskjutits framåt och utlovade leveranser har fått flyttas framåt pga att växterna inte gror,  växer dåligt eller helt enkelt dör bort.  Som jag nämnde så förlorar man snabbt 6 veckor pga omsådder. Har pga olika orsaker varit tvungen att ge er kryptiska meddelanden och signaler. Eftersom man pendlar mellan hopp och förtvivlan och hoppet är det sista man vill ge upp, så kämpar man på.  Men idag var det slut med hoppet och den omänskliga skam, smärta, ångest, rädsla och förtvivlan som jag burit i veckor har nu övergått i en rofylld lättnad, då jag låter morgondagen bli den första dagen på resten av mitt liv. Nu har jag slängt in handduken. Viftat med vita flaggan och flyter bara medströms utan att längre kämpa emot alla känslorna och alla måsten.

Då vi inte kunde öppna upp för ca 1½ månad sedan runt påsken pga strulet med odlingarna, plantdöden  och svaga  tillväxten, så betyder det att Plantgården har förlorat en enormt viktig vårförsäljning, vilket leder till att kassaflödet är lika med noll och den ekonomiska strukturen rasar samman.  Utan försäljning finns inga möjligheter att sköta de löpande utgifterna och vårens alla inköp av förnödenheter samt personalkostnaderna. Pga problemet med odlingarna så har det behövts många onödiga arbetstimmar, vilket resulterar i skenande kostnader och plötsligt är krisen ett faktum – nu funkar inte systemet längre.  Ensam klarar jag inte av att få verksamheten att gå runt i praktiken – endast en människa krävs redan för att vattna på heltid

Jag är så  ledsen att jag varit frånvarande den sista tiden och inte varken hunnit, orkat, vågat, vetat,  vad jag skall svara på alla frågor om leveranser och öppethållningstider.  Det ärliga svaret är att jag inte vetat från en stund till en annan vad som sker härnäst…Man har ju in i det sista klamrat sig fast vid hoppet att allt skall lösa sig, men det gjorde det inte denna gång

VAD HÄNDER NU?

Jag vet faktiskt inte! På måndagen blir konkursen officiellt fastställt och en konkursförvaltare skall utses, och denna tar över allt. Jag kan nu inte längre leverera plantor, sälja och ta betalt. Inte heller göra inköp för företagets räkning. Jag är s.a.s omyndighetsförklarad under konkursens utredning.

Därför är alla leveranser inställda och växthuset är stängt! Konkursförvaltaren som tar över företagets angelägenheter bestämmer hur det blir med allting.

Jag känner en fruktansvärd skam och ett oöverkomligt misslyckande att inte kunna leverera det som ni förbeställt och förväntat er att bli levererade. Men situationen den närmaste tiden kan jag inte rå på – tids nog blir alla informerade hur vi går vidare i denna svåra situation.

 

MIN OCH FAMILJENS ÖNSKAN!

Jag har absolut inga svar på era frågor! 

Familjen är för tillfället i en förödande kris och jag förmår inte svara på sms, mail eller telefonsamtal. Jag vet, en del har – i detta skede –  förlorat någon tia, andra nån hundralapp och några dessvärre även  har lagt större ordrar –  Just nu önskar jag att få vara lämnad ifred och ha rätt att vara ledsen och göra ett tungt sorgearbete tillsammans med min familj. Något av det värsta är att veta att ni kanske förlorat tron på Plantgården och mig

 Jag vet att ni är förbannade – det är en klar reaktion. Om ni vill uttrycka er ilska och er besvikelse – skicka mig då ett uttömmande mail. Ja, jag vet att jag kunnat informera bättre och tidigare –  det är lätt för en annan att säga,  –  då man befinner sig i ångestens strupgrepp fungerar inte hjärnan logiskt och strukturerat och dagarna avlöser varandra i ett kaotisk inferno.  Att hantera er ilska och besvikelse på sociala medier hjälper inte någon att vrida tiden tillbaka och göra allting bra igen. Tvärtom – så länge jag inte bevisligen åstadkommit dessa skador på odlingarna pga eget uppsåt, så är jag oskyldig.  Jag läser mailen i något skede, men som sagt så har jag inga svar på en endaste fråga just nu!

Detta är ett fenomen som jag aldrig under alla mina år inom trädgårdsbranschen sett maken till. Jag hoppas hellre på samarbete för att vi skall komma på bra lösningar. Hellre hjälpa än stjälpa;  jag behöver all er hjälp som bara finns därute för att få fingret på orsaken till varför faktor(er)  X inte vill funka i odlingen. Skicka gärna kontaktuppgifter på experter inom odling och analys som kan allting om ljus, värme, jord, vatten och näring, så att vi åtminstone får en logisk förklaring

Jag vill tacka alla härliga personer som står mig nära och som hjälpt mig otroligt och stött mig under denna tunga vår.  Även varma tankar och tack till alla kunder som skickat uppmuntrande ord och som trott på mig och som förhoppningsvis även i framtiden tror på mig. 

Jag hoppas verkligen att vi skall få reda på orsaken till eländet och att jag skall kunna möta er ute på gator och torg och att vi fortfarande kan se varandra i ögonen.

Som sagt, just nu har jag inga svar!

Bara frågor…

// Kalle

 

 

UPPDATERING TISDAG 28/5

Idag tisdag 28/5 är växthuset stängt pga utredningar pågår varför vissa växter inte växer. Analyser och undersökningar görs!  // Kalle

UPPDATERING nr 1 på SÖNDAG 26/5

Vi meddelade igår  lördag 25/5 att växthuset i Salthamn är helt stängt till den 1/6 men har nu beslutat att man får komma och avhämta sina förbeställda plantor i mån av att de är klara – men vi kan absolut inte garantera att allting kommer att finnas just nu.  Det är FRÄMST PERENNERNA som är  väldigt försenade pga oförklarlig missväxt. Reservera god tid då du kommer, eftersom ursprungliga idén ju var att kunden själv plockar ihop sin beställning enlig plocklistan vi ger. Detta går nu aningen långsammare än vad vi hade planerat pga förekommande  oklarheter om tillgången på vissa produktkategorier  //  Kalle

NEDAN MEDDELANDE PUBLICERAT PÅ LÖRDAG 25/5

Bästa Kund!

Vi är så fruktansvärt ledsna då vi har varit tvungna att ge  luddiga svar om öppnandet för leveranser denna vår. Ursprungligen skulle vi öppna för allmänheten till påskhelgen. Orsaken är att vi denna vår har stora problem med en hittills oidentifierbar faktor som inte fungerar överhuvudtaget i odlingen och som leder till missväxt och  död bland plantorna. Känner ni experter inom odling som kan allt om  jord, vatten, näringsämnen osv och  som kunde ge oss hjälp att förklara denna tragiska situation, så skicka mail.  Vi har fått göra massor av nysådder av de flesta växter eftersom plantorna inte gror eller växer så som de förväntas göra normalt. De är långsamma och rotutvecklingen är minimal. Missfärgningar på blad och rötter uppstår. I värsta fall dör plantorna genast som väldigt små. Vi har tagit olika prover och svaren som kommit  visar oförklarliga värden som ytterligare måste utredas och nytestas  förklaras av superprofessionella experter. Därför kan vi absolut inte i detta skede säga vad denna missväxt beror på, då ytterligare specifika analyser måste göras på odlingssubstratet, bevattningsvattnet och bladmassan – och vi måste utesluta eventuella egna fel i våra rutiner och arbetssätt. Vi kan därför inte ge ut plantor med eventuella deffekter!

DÄRFÖR ÄR VI TVUNGNA ATT HÅLLA VÄXTHUSET STÄNGT TILLSVIDARE

För att göra allt detta och för att utreda situationen för att få rätt ”vård”  till plantorna så måste vi hålla avhämtningen av förbeställda plantor inställd åtminstone en vecka till helgen 1-2 juni

VAD BETYDER DETTA?

Jo, du skall INTE komma till Plantgårdens växthus i Salthamn innan du får meddelande om annat. Observera att allting absolut inte ser ut som på mina exempelbilder, men dessa är från tidigare i våras för att beskriva fenomenet!

Även avhämtningen i Stockholm är inhiberad åtminstone en vecka. Vi har försökt kontakta alla som hade haft leverans nu per telefon och SMS denna vecka. Detta är ett FORCE MAJEURE och en händelse som hittills är totalt oförklarbar. Vi beklagar denna besvärliga situation!

Vi kan bara konstatera att detta är vad vi vet  just nu. Det lönar sig inte att komma för avhämtning – växthuset i Salthamn är STÄNGT för avhämtning tills vi meddelar annat.

Vi kommer inte att svara på telefon då hundratals kommer att ringa, eftersom vi måste arbeta med plantorna så att de blir klara för leverans. Vi har inga svar att ge just nu om din orderstatus, eventuell avbokning eller hur och när eventuell kompensation diskuteras och i vilken form.

Om du skickar mail så kommer det att tyvärr att ta dagar innan du kommer att få ett svar, eftersom vi jobbar i växthuset nu för fullt för att utreda problemen och sitter inte vid datorn.

BARA FÖLJ MED INFON PÅ DENNA SIDA!  SPARA SMS:et  OCH FÖLJ LÄNKEN TILL DENNA SIDA FÖR UPPDATERAD INFO

 

HJÄLP AV EXPERTER ÖNSKAS!!!

HJÄLP MOTTAGES AV FOLK SOM ARBETAR MED ODLING, VATTEN OCH ODLINGSSUBSTRAT OCH SOM KAN TOLKA OLIKA ANALYSER TILLSAMMANS MED OSS ÖNSKAS.  Känner du kanske någon som känner någon som känner någon?

Be då personen skicka ett mail på kassa@plantgarden.se så bestämmer vi träff i växthuset. Övriga mailfrågor på denna adress besvaras INTE!

Det som i detta skede verkligen nu hjälper oss är om ni har god kunskap inom området och kan rekommendera folk på ön som kanske kunde hjälpa oss förklara symptomen och ta en titt på analyssvaren tillsammans med oss.

Jag är oerhört ledsen och bestört över vad som oförklarligen sker och ber om er största förståelse för situationen och som sagt ber jag även om hjälp. Jag kämpar mot tiden och behöver all expertishjälp jag kan få i min stora nöd då någonting eventuellt inte är rätt ställt i odlingen.

SÅ HÄR SÅG DET UT IFJOL VÅRAS I APRIL

Kalle