Starten för Plantgården på Gotland

Vem är jag?  Trädgårdsmästar´n från Finland

Jag heter Kalle Weckström och flyttade till Gotland med resten av familjen i augusti 2016. Jag är utbildad trädgårdsmästare och haft egen liten plantskola i Finland sedan 1994.  Alla fyra i vår lilla familj är finlandssvenskar, även hunden.   Vi tillhör den svenskspråkiga minoriteten på ca 300.000 som bor i Finland längs kustremsan från Lovisa i söder till Vasa i norr. Den som kan sin historia så vet att Finland tillhörde  Svea rike under  600 års tid, så därför är språket vi fått i oss genom modersmjölken till hundra procent svenska – vi pratar som Mark Lewengood och mumintrollen.  Svenskar säger ofta att vi bryter på finska – men det gör vi inte! Finlandssvenska är en slags dialekt av svenska som formats och utvecklats genom århundradenas lopp.  Norrländska, skånska, göteborgska och finlandssvenska, allt är ju svenska.   Naturligtvis pratar vi också flytande finska. Även med hunden Gösta snackar vi svenska – för det finns dom som undrar om vi pratar finska med hunden! Varför skulle vi det 🙂

Varför Gotland? 

I början av 1990-talet jobbade jag på Gotland som guide för finskspråkiga kryssningsturister.  Både i Lummelunda grottan och som bussguide. Då lärde jag mig massor om Gotland och dess fantastiska historia och natur.  Eftersom  jag åkte buss med turisterna kors och tvärs , så blev jag väldigt förtjust i Gotland och livet här och hade en stilla tanke om att någon gång kunna få  flytta hit. Efter jobbvistelsen på Gotland utbildade jag mig till trädgårdsmästare och drev i 22 års tid en liten handelsträdgård 4 mil väster om Helsingfors.  Vår gamla hemort, Kyrkslätt, blev med tiden allt mera en ort med minskat utbud av service och handel. Den lilla orten nära city utvecklades mest till en plats där man bor, för att man sedan pendlar in till city på jobb, och samtidigt gör man  de mesta av inköpen i tätortens stora shoppingparadis. Detta gällde även plantor och växter.

Plantor på nätet!

Jag funderade mycket på hur man kunde kompensera bortfallet av de lokala kunderna och kom på en idé om att sälja plantorna över nätet i form av förhandsbeställningar. Då fick jag plötsligt nya kunder från ca 10 mil åt alla väderstreck. Idén går  alltså ut på att kunderna förhandsbeställer sina plantor, sedan driver jag upp de beställda plantorna i rätt antal och kunderna åker hem till min  trädgård för att avhämta sina plantor. Då blir det heller inget onödigt svinn och man kan sälja plantorna mycket förmånligare då man vet att de redan är bokade och betalda i februari.  Denna nya idé möjliggjorde nu flytten till Gotland. Det har ju ingen större betydelse var man praktiskt odlar växterna, eftersom de säljs på nätet. Då kan man lika gärna bo på sköna Gotland och fortfarande ha kvar sina gamla trogna kunder som beställer på webben. Sedan åker jag till Finland över en helg i maj för att leverera dem på en bestämd plats.  Nu skall jag införa samma system här på Gotland. Så nu kan även du förhandsboka dina plantor  och avhämta i trädgården vid Salthamn. Spännande, eller hur?

Salthamn – ett område under utveckling

Salthamn, alldeles söder om Lummelunda grottorna är ett väldigt stort och naturskönt område alldeles vid havet,  som håller på att genomgå en enorm ansiktslyftning och utveckling. Efter att i årtionden varit ett stängt industriområde så har nu Salthamn öppnats upp för alla. Här skall man om några år i ännu större utsträckning kunna äta  och dricka gott, övernatta, ordna konferenser och workshops, delta i lugna och harmoniska kurser och gå på olika slags retreat. Redan nu finns det ju möjlighet till dessa verksamheter i mindre skala, men det är stora planer som väntar på att förverkligas. Se mera på www.salthamn.se vad man kan göra redan nu. Här finns även sedan 2017  lifestylebutiken Rolf & Friends i den år 2007 eldhärjade gamla fabriken. Se mera på www.rolfandfriends.com Och nu från i år kommer även Plantgården med i verksamheten. Tillsammans skall vi och framtida andra intresserade entreprenörer lotsa Salthamn vidare mot att bli ett attraktivt besöksmål för alla gotlänningar och turister. Vårt mål är att tillsammans skapa en idyllisk helhet, dit man kan komma för att njuta av lugn och ro, gå på retreat, äta, shoppa och låta sig inspireras av de stora blomsterodlingarna som skall anläggas på de nu ännu så tomma och öde fälten. Och självfallet köpa plantor med sig hem från våran plantbutik.

Vår första odlingssäsong  på Gotland

Denna första vår ute i Salthamn  är inte som en vanlig vår eller odlingsssäsong. I år måste vi  samtidigt som vi sår och odlar också bygga upp ett växthus, och få lite ordning på tillvaron  runt omkring oss. Så det är inte direkt ett trädgårdsparadis du kommer att besöka ännu denna vår – utan främst en plats där vi helt enkelt producerar plantor. Så vi ber om överseende med allt stök under denna uppbyggnadsfas.

Tanken är att vi i framtiden skall börja odla våra plantor så att vi kan minimera användningen av plastkrukor. Som trädgårdsmästare vill jag värna om miljön och jag gillar inte allt avfall som uppstår med alla dessa plastkrukor.  I år kommer vi fortfarande att var tvungna att plantera i plastkrukor, men i nästa år skall vi börja med nya system för att kunna leverera plantor med bara rotklump. Speciellt perennerna skall odlas på ett nytt  miljövänligt sätt utan krukor. Vi kommer även i fortsättningen att ha lite mera gör-det-själv stuk över verksamheten, för att hålla personalkostnaderna nere. Hellre säljer vi billigare plantor till dig om du är villig att bidra med lite eget jobb. Bland annat kan du skölja ur krukorna och ta dem tillbaka till oss vid ditt nästa besök. Självklart kommer vi även att sälja inkrukade plantor till normalt marknadspris för den som bara vill stiga in och snabbt handla sina växter. Men tanken är att man skall kunna förbeställa sina plantor på nätet till ett förmånligt pris, och sedan skall man komma och plocka dem själv i lagret… lite som i den stora möbelbutiken. Perennerna skall säljas lite som på ett självplock! Att själv få pilla lite i jorden då man handlar sina perenner kan väl inte vara helt fel. Tänk att få gå omkring och se på en massa modellplanteringar och sedan köpa hem sina nya favoriter genom att själv gräva upp dem. Det blir ett litet äventyr, en perennasafari. Eftersom vi är en lokal odlare och ni som kunder kan få ner växterna i jorden rätt snabbt, så hoppas jag att detta koncept skall vinna er gunst.